Η συνεργατική δράση του σχολείου μας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα: ''Στο μυκηναϊκό παλάτι...'', πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου ''Αγία Σοφία'' και αποτέλεσε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Η δράση μουσειακής αγωγής, άρχισε με ιστορική και αρχαιολογική προσέγγιση και οι μαθητές μας μέσα από μια πολυεπίπεδη εκπαιδευτική εμπειρία, γνώρισαν τη ζωή, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της μυκηναϊκής εποχής. Εντυπωσιάστηκαν από τα ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα, όπως οι χρυσές προσωπίδες, τα πολυτελή κοσμήματα, τα περίτεχνα αγγεία, τις πινακίδες με την Γραμμική Β', και γενικά την τέχνη και τις κοινωνικές δομές της εποχής. Η βιωματική αφήγηση των αρχαιολόγων ανέδειξε τη σημασία του μυκηναϊκού παλατιού ως κέντρου εξουσίας, οικονομικής δραστηριότητας και πολιτισμικής έκφρασης. Με έμφαση στις εμβληματικές δομές των παλατιών της Τίρυνθας και των Μυκηνών, οι μαθητές γνώρισαν τη σύνθεση της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, από τα κυκλώπεια τείχη και τις μνημειώδεις εισόδους μέχρι τις αίθουσες του θρόνου.
Οι μαθητές, συμμετείχαν ενεργά στον διάλογο που ακολούθησε, εκφράζοντας τις εντυπώσεις, τις σκέψεις τους και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική των ανακτόρων, τη λειτουργία τους ως διοικητικά και εμπορικά κέντρα, καθώς και για τον τρόπο ζωής των Μυκηναίων. Μέσα από τη συζήτηση ανέπτυξαν δεξιότητες κριτικής σκέψης, εμβαθύνοντας τη γνώση τους για τον μυκηναϊκό πολιτισμό και ενισχύοντας τη συνεργατική μάθηση.
Από τα πιο δυναμικά σημεία της δράσης ήταν το ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι, καθώς η δημιουργικότητα των μαθητών συνάντησε την τέχνη της μυκηναϊκής εποχής, με την κατασκευή προσωπικού έργου. Μελετώντας αντίγραφο χρυσής ζώνης της μυκηναϊκής εποχής, δημιούργησαν τη δική τους χρυσή ζώνη, χρησιμοποιώντας υλικά που μιμούνταν την αίγλη του χρυσού, δίνοντας έμφαση στα περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια, όπως οι ρόδακες. Κάθε ζώνη απέκτησε μοναδική ταυτότητα, συνδυάζοντας τη διαχρονική αισθητική της αρχαιότητας με τη φαντασία των μαθητών, ενώ το εργαστήρι προσέφερε μια ζωντανή εμπειρία επαφής με τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Η δράση μουσειακής αγωγής '' Στο μυκηναϊκό παλάτι...'' με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανέδειξε τον θεμελιώδη ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη διαχρονική αξία του μυκηναϊκού πολιτισμού και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Ήταν μία γέφυρα πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Στο τέλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, έγινε αξιολόγηση από τις εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο, συμπληρώνοντας φύλλο αξιολόγησης και αποτιμώντας τους στόχους της δράσης, τη σχεδίαση του περιεχομένου, τη μεθοδολογία και τη διαδραστικότητα με σκοπό την ανατροφοδότησή του.
Συνεργάστηκαν με το τμήμα εκπαίδευσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου:
Βασιλική Τζαμαλή, φιλόλογος - Μαλβίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος