Τρεις Ιεράρχες - Η γιορτή των Γραμμάτων

 

Το σχολείο μας, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, τίμησε με εκδηλώσεις τούς Προστάτες των Γραμμάτων  στις Παιδοψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ''Αγία Σοφία'' και ''Π.&Α.Κυριακού''.

Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας

Οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα πνευματικής καλλιέργειας, κοινωνικής προσφοράς και χριστιανικής διδασκαλίας. Η συμβολή τους στη θεμελίωση της παιδείας και του πολιτισμού αναγνωρίζεται μέσα στους αιώνες, καθιστώντας τους Προστάτες των Γραμμάτων.

Δεν υπήρξαν μόνο κορυφαίοι θεολόγοι, αλλά και σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πίστευαν βαθιά ότι η γνώση και η μόρφωση είναι αναγκαία εργαλεία για την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανθρώπων. Μελέτησαν τους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους συμφιλιώνοντας το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη, αναδεικνύοντας τη σημασία τής σύνθεσης της ελληνικής παιδείας με τις χριστιανικές αξίες.

Εμπνευσμένοι από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αναγνώρισαν την αξία τής γνώσης και του λόγου , ενώ παράλληλα ανέπτυξαν τη χριστιανική θεολογία σε διάλογο με την κλασική γραμματεία. Επηρέασαν βαθιά τη μεσαιωνική και νεότερη εκπαίδευση, καθώς η διδασκαλία τους αποτέλεσε τον πυρήνα τής βυζαντινής παιδείας. Μέσα από το έργο και τη ζωή τους, έθεσαν τα θεμέλια μιας παιδείας που ενώνει τη γνώση με την αρετή, την επιστήμη με την πίστη, και την πνευματική καλλιέργεια με την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί μια πνευματική αφετηρία για να στοχαστούμε πάνω στις διαχρονικές αξίες τής παιδείας. Στην εποχή μας, όπου η παιδεία συχνά απομακρύνεται από την πνευματική της διάσταση, το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών αποκτά ιδιαίτερη αξία. Το έργο τους εμπνέει την ελληνική εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για μια παιδεία που συνδυάζει τη γνώση με τις αξίες. Οι Τρεις Ιεράρχες, είναι οι δάσκαλοι που μάς καλούν να μην αποσπάσουμε τη γνώση από την ηθική, υπογραμμίζοντας τη σημασία τής εκπαίδευσης, που δεν περιορίζεται στη συσσώρευση γνώσεων, αλλά αποσκοπεί στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και υπεύθυνων πολιτών.